fredag den 26. juni 2020

Gilleleje til Helsingør

Det blev lidt sent i går. Vi tog et pitstop i Helsingør på Torvet og fik en stor Grimbergen Blonde samt lidt tapas, sammen med svigerinden, Grethe, som vi tilkaldte.

Derfor fik vi først et tog til Hillerød og derpå bus 600S lidt sent og det tager altså næsten 3 timer at komme fra Helsingør til Akacievej, når man også skal gå med sin rygsæk fra Roskilde Station.

Nå, men ellers var dagen i går en ganske, ganske dejlig vandredag. Vi er faldet pladask for Nordsjællands ynder. Der er bare så mange dejlige steder og når man går til fods, ser man dem bare så meget bedre end med alle mulige andre færdselsmåder.

Vi forlod Gilleleje ved 8-tiden efter en virkelig dejlig morgenmad på hotel Gilleleje Strand. Det er ikke snaps, men et ingefær.shot Hanne skal til at nyde.


























Det var fantastisk vejr: fuldstændig vindstille og sol, der allerede på dette tidspunkt varslede rigtig megen varme. Pragtfuldt vandrevejr!

Gilleleje ligger - ligesom - mellem to højder: dagen før gik vi op på Gilbjerg og fulgte den lange smukke Søren Kierkegaard Sti ned til Gilleleje og i går gik vi så ad en lige så smuk og god sti op mod Nakkehoved, hvor det gamle fyr stadig står. Om det fortsat er i brug, fandt vi ikke ud af. Men det ligger flot højt over vandet og ved stien er der meget stejle skrænter ned til Kattegat. Hvilket ikke huer Hanne.

Efter Nakkehoved går det så nedad igen og man når ned til stranden og vandet og vi frygtede lidt, at vandreruten igen ville gå på selve stranden. Og det er ganske tungt har vi erfaret den første dag. Det viste sig dog, at vi kun et enkelt sted fulgte vandkanten og vi gik på fint vådt og fast sand. Faktisk ganske dejligt.

Vi måtte så et sted - men det eneste på hele turen fra Gilleleje til Helsingør - op fra stranden til landevejen. Det var dog ok, for der var fortov og pænt bredt, men vi var glade for at kunne komme tilbage til standen og - viste det sig - en pragtfuld sti, der går hele vejen til Ålsgårde langs med vandet inde i skoven. På billedet man ser hvordan.














































Vi nåede til Hornbæk ved halv 12-tiden og mødte der - ikke helt tilfældigt - Margit og Denis, der var cyklet dertil fra deres nye hjem i Helsingør for at møde os. Det blev svært hyggeligt. Vi fandt et lidt pudsigt sted i Hornbæk, hvor vi fik lidt at spise og drikke inden vi skulle videre mod Helsingør.

Vi nåede at mødes med Margit og Denis én gang til. Mens vi gik ad den smukke sti cyklede de i forvejen og nåede at tage er bad i Kattegat inden vi så indhentede dem igen, da de kom op fra vandet. Her er de med deres nye el-cykler og sikkerhedsudstyr.














































Fra stien ved stranden krydsede vi så landevejen og nærmest kravlede op ad en stejl, stejl bakke  for at nå stien på toppen af den lange ås, der går - vel nærmest hele vejen - fra Hornbæk til Helsingør. Her sagde vi farvel til Margit og Denis. Fortsat uden kram og deslige.

En smuk og dejlig tur på åsen eller højderyggen eller hvad man skal kalde den indtil stien endte i noget, der vistnok hedder Odinshøj i Ålsgårde. Her forsvandt alle træer - og dermed skygge - og vi gik på ganske almindelige gader i en helt forfærdelig varme. Det var sgu lige ved at tage fusen på os. Men efter så at have krydset forbi nogle store kryds og en benzintank mm, så kom vi igen ind i noget skov på vej mod Hammermøllen. Vores rutevejledning fra Marie og Torbens hjemmeside friefodspor.dk viste igen sin værdi. Vi sparede mange skridt ved at følge den på vej til Hammermøllen.

Hammermøllen er heldigvis ikke bare et lille museum, men også en café! Så vi fik et hårdt tiltrængt hvil på det dejlige sted. Vi var ved at være lidt matte i sokkerne. Egentlig ikke på grund af turens længde, men man bliver virkelig påvirket af VARMEN. Vi havde masser af vand med, det var ikke problemet, men det ER meget mere anstrengende at gå når det er rigtig varmt.

Efter hvilet var det bare derud af igen. Vi kom tilbage til åsen og havde en fin vandring forbi en golfbane, Højstrupgård og LO-skolen og nåede så igennem haven til det lille Marienlyst Slot inden vi slog os ned med øllen på torvet i Helsingør.

Lidt flade, men meget glade, for det har været en virkelig god oplevelse at vandre igennem det Nordsjællandske. Utroligt varieret, utroligt smukt og vildt mange søde mennesker, der spurgte til vores tur: hvor vi gik til og hvorfra. Og endnu flere, der bare ønskede os god tur på vejen.

En god oplevelse, som også vil kunne nydes i mindre bidder. Man behøver ikke at gå alle de 69 km fra Hundested til Helsingør for at få glæde af landskabet og naturen. men for os er det nu alligevel lidt sjovt og dejligt at have gjort det.


torsdag den 25. juni 2020

Hjemme igen

Det bliver en meget kort blog i dag, da vi først er kommet til Roskilde for en time siden og der lå nogle mails, der skulle besvares med det samme, og jeg er noget mat i koderne efter dagens varme vandring.

Men i morgen skal jeg nok give en fyldig beskrivelse af vores tur fra Gilleleje til Helsingør, som gik rigtig godt, men var en meget varm oplevelse i det fantastiske sommervejr.

onsdag den 24. juni 2020

Vejby Strand til Gilleleje

Vi har lige spist en dejlig middag på vores Hotel Gilleleje Strand. Vi lod os - meget nemt - lokke til at tage ugens menu, der bestod af tre retter. Og det var alt for meget af det gode, også denne gang. Dertil en dejlig flaske hvidvin. Så det er lidt svært at komme i omdrejninger til dagen blog, selvom både Wolfgangs og Jyttes vidunderlige kommentarer i går har været særdeles inspirerende. 

Nå, men det har været en superfin vandringsdag. Ikke så lang - 15 km - men alligevel hård. Ikke på grund af bjergbestigninger - tvært i mod - men på grund af, at vi det meste af vejen har gået langs den smukke Nordsjællandske strand langs vandkanten. Ofte er der dejligt fast sand at gå på, men lige så ofte er der sten: små sten, store sten, runde sten, kantede sten og endnu flere sten. Man kan sådan set sagtens gå på dem, men det er enormt anstrengende i længden. Det er lige som om man kommer til at bruge en masse små muskler i fødder og ben, man ikke anede man havde. Det er helt sikkert en god og sund øvelse, men hård i længden.

Vi prøvede på et tidspunkt at gå op til den vej, der går langs Nordkysten, men det var rædselsfuldt at gå der. Vejen er ret smal og der var megen trafik, selv på en onsdag eftermiddag. Så vi søgte ret hurtigt tilbage til stranden og tog et hvil.



Det var virkelig dejligt og vi slappede godt af en times tid i solen.



Det har også i dag været en dejlig oplevelse at gå gennem det nordsjællandske landskab og strand. Om det er på grund af coronaens eftervirkninger eller det særlige nordsjællandske klientel ved vi ikke, men vi er aldrig i Danmark blevet hilst så meget på eller ligefrem stoppet og udspurgt så meget om vores vandring. Folk har virkelig været søde og særdeles interesserede i vores forehavende.

Måske er det ikke bare de mange sten på stranden, men også at det er anden dagen på vores vandring, der gør os noget møre her til aften. Vi har ikke været alt for flittige til at træne inden turen, så det svider nok lidt til os i dag.

Jeg skal i øvrigt lige huske at rose vores overnatningssted, Havgården Badehotel, for en virkelig dejlig morgenmad, som vi nød i morgensolen.



Nu hviler vi vores trætte fødder og møre kroppe og håber vi er helt friske i morgen til den sidste strækning til Helsingør .

tirsdag den 23. juni 2020

Hundested til Vejby Strand

En smuk og dejlig dag med fantastisk vejr og 24 km vandring langs Sjællands nordkyst. 

Vi stod op kl. 6 og fik - en lidt pauver - morgenmad inden vi gik afsted mod øst kl. 7:40 i det smukkeste solskinsvejr, man kunne drømme om. 

De første kilometer går gennem et virkelig dejligt landskab - også med køer.



Efter naturområder går man gennem smukke områder med masser af sommerhuse. Nogle store, nogle små, nogle smukke nogle lidt grå og kedelige. Men en dejlig varieret tur. 

Lidt før kl. 11 nåede vi Liseleje, hvor vi nød en kaffe og te med en bolle med ost inden vi skulle gennem 10 km Tisvilde Hegn. 

På vejen til Liseleje mødte vi en mand. Yngre end os, men nok midaldrende. Vi mødte ham to gange fordi han først løb forbi os og siden løb i mod os. Da han mødte os anden gang spurgte han om han måtte belemre os med en tanke han havde fået, da han mødte os første gang. Det måtte han naturligvis og hans tanke har dannet udgangspunktet for mit første haiku på bloggen:

Det er en gave
At kunne gå med stave
Sammen hver for sig

Faktisk opfylder dette haiku ét af de mere sjældent opfyldte krav til et haiku, nemlig årstidsbestemmelsen. Idet den sidste linie jo - mere eller mindre subtilt - med COVID-19 mantraet henviser til foråret 2020 ;-)

Nå, vores tur gennem Tisvilde Hegn var også fin. Og igen glædede vi os over at gå i et land, hvor vi behersker sproget, for vi fik nogle sjove snakke med både et par piger, der havde sovet i telt og tre fuglenørder, der fotograferede - sjovt nok - fugle. 

Vi fik os også et tiltrængt hvil i klitterne i solen. Det var dejligt at kunne få tørret tøjet i solen og samtidig hvile og sole sig. 

Vi var alligevel ret flade, da vi vandrede igennem Tisvildeleje for at finde et kaffe/te sted. Det var også blevet ulideligt varmt følte vi. Vi fandt et ok sted og efter et hvil kunne vi så fortsætte de sidste 3-4 kilometer til Havgården Badehotel, der ligger ved Vejby Strand. 

Et skønt værelse med et dejligt bad inden en suveræn middag i haven i solskin. En perfekt afslutning på en smuk dag med små 25 kilometers vandring. 

Eneste knast er at Havgårdens wi-fi er i udu, så jeg skriver og sender dette blogindlæg på min telefon med det håbløst lille tastatur. 

Men en smuk og dejlig dag har det nu været. 

mandag den 22. juni 2020

Roskilde til Hundested

Så gik starten på vores lille Nordsjællandstur. 

Afgang kl. 12:06 med bus 600S fra Roskilde Station (på hospitals siden af stationen). En del unge og ældre med bussen. Ikke meget plads til rygsækkene, men ikke så slemt som i busserne i Japan. En lang fin bustur ad veje vi ikke normalt kører, fordi bussen jo skal inden om de forskellige steder på ruten: Risø, Jyllinge, Ølstykke, Slangerup for så at nå til Gørløse Station, hvor vi stod af.

Toget til Hundested holdt nærmest og ventede på os, så vi stod på uden et sekunds ventetid. Vi kan ikke lige huske hvornår vi var fremme i Hundested. Men vi kørte med toget helt ned til Hundested havn og trådte nærmest lige ind i “Knud”, som er et særdeles velrenomeret spisested. Så vi tillod os en beskeden frokost dér, inden vi fandt Hundested Kro og Hotel.



Værelset var knapt nok klart, så vi gik en fin tur ud til Knud Rasmussens hus og mindevarden for ham. Mere imposant og stor end køn.

Knuds hus er nu et museum, men - som så mange andre museer - lukket om mandagen. Huset ligger fabelagtigt.




På vores vandretur i morgen kommer vi forbi igen, men så er lyset nok anderledes. Det er et virkelig smukt og dejligt område, så vi glæder os også derfor til turen i morgen.

Et andet sted på Hundested havn spiste vi hver en kæmpestor rødspætte fyldt med rejer og asparges. Næsten for meget af det gode.

Vi har tænkt at gå tidligt i seng. Ikke fordi vi er trætte, men fordi vi vil stå op kl. 6, så vi kan komme tidligt afsted. Heldigvis bor her en del håndværkere på hotellet, så der er morgenmad fra kl. 6:30. Dagen i morgen bliver både varm og lang, så det vil være godt at komme tidligt ud med rygsækkene og stavene.

Det føles lidt mærkeligt at skrive om en tur i Nordsjælland og ikke om en tur i Kyoto eller Tokyo eller et andet eksotisk sted, men egentlig er det jo ikke mere anderledes end at vi her taler de indfødtes sprog og kan få nogle oplevelser vi ellers ikke får på grund af sprogproblemer.

Således havde vi en dejlig oplevelse, da Hanne partout ville ind og se en “SFO for voksne”.


Herinde sad der tre søde mænd, som vi faldt i snak med. Den ene var vodbindereren og han var utrolig sød. Desværre var han i færd med sit nok sidste garn på grund af sygdom og alder og fordi der næsten ikke er nogen fiskere tilbage i Hundested. Og der kommer ikke nogen ny vodbinder efter ham, mente han. Sådan en samtale havde vi ikke kunnet føre i hverken Spanien, Frankrig, Grækenland eller Japan.





søndag den 21. juni 2020

Første lange vandring i Danmark

Jeg har nu skrevet på denne blog hvert år siden 2008, hvor vi gik Camino'en fra St. Jean Pied de Port til Finisterre, men det er første gang, jeg skal til at skrive om en tur i Danmark. Det bliver både lidt mærkeligt og samtidig lidt sjovt. Håber jeg ;-)

Det er jo ikke en særlig lang tur vi skal på. Hverken i antal dage eller i kilometer: 3 vandredage og godt 69 km i alt, men det er alligevel lidt pudsigt, at vi næsten pakker ligeså meget i rygsækkene til tre dage som til to måneder.

Vi skal jo - selvom vejrudsigten ser superfin ud - have vores regntøj med, vi skal have lidt skiftetøj med, lidt varmt tøj, hvis nu det skulle blive køligt om aftenen eller om morgenen. Vi skal have vores fire flasker med vand. (Det skulle jo blive rigtig varmt). Og vores iPads og telefoner kan vi absolut heller ikke undvære. Kamera og kikkert får vi helt klart brug for og lidt pænere tøj til badehotellerne er også nødvendigt. Så vores pakliste er bare en lidt reduceret udgave af dén, vi brugte til Shikoku 88 i 2018.

Vi har brugt eftermiddagen i dag til at pakke og vi glæder os, som om vi skulle langt, langt væk til noget helt eksotisk! Hvilket det jo faktisk også er. For hvornår har vi prøvet at bo i Nordsjælland på kro i Hundested og på badehotel i Vejby og Gilleleje? Nyt og spændende for os.

Det er også næsten nye transportmidler, der venter os i morgen. For på grund af Covid-19 er det mere end tre måneder siden vi har kørt med den offentlige transport. I morgen skal vi med bus 600S fra Roskilde til Gørløse og derfra med lokaltoget 920R til Hundested. Også det glæder vi os til og vi har mundbind parat, hvis vi synes, det er klogt at bruge på turen. Vi har naturligvis også håndsprit med.

Som sædvanligt på vores vandreture vil jeg prøve at skrive hver dag på bloggen.

torsdag den 4. juni 2020

Den sjællandske Nordkyststi


I denne mærkelige tid kommer vi næppe ud på de helt lange vandreture og slet ikke i udlandet. Så er det godt, der er inspiration at hente på det store internet også om vandreture her i Danmark.

I min søgen efter lidt længere vandreture med mulighed for at tage nogle overnatninger undervejs - uden at skulle ligge i telt eller i en sovesal på et herberg - fandt jeg denne dejlige hjemmeside:
Marie og Torben, som skriver Frie Fodspor, har travet land og rige rundt og skrevet fine indlæg med mange smukke fotos og gode råd om deres vandreture på hjemmesiden.

En af turene går fra Sjællands Odde til Helsingør. Der er beskrivelser af turen, fotografier, henvisninger til overnatningsmuligheder, spisesteder samt kort og - hvad jeg sætter ualmindelig meget pris på - også gps-ruter, der kan downloades til telefonen. Sådanne kml- eller gpx-ruter har vi brugt på næsten alle vore vandringer og især på Shikoku88 i Japan var de helt uundværlige. De er måske ikke helt så nødvendige her i landet, hvor vi behersker sproget rimelig godt, men det er rædselsfuldt at gå forkert, når man vandrer. Vores værste fejl - som vi begik på turen i 2014 - tror jeg aldrig vi glemmer.


Lånt fra: http://vitaminn.dk/vandring-i-danmark/nordkyststien-til-fods/
Vi har besluttet at vandre Nordkyststien her i juni inden skoleferien begynder. Dog ikke helt fra Sjællands Odde, men blot de 65 km fra Hundested til Helsingør. Det er en tur på tre dage af 20-24 km pr. dag. Vi har reserveret hotel i Hundested, Tisvildeleje/Vejby og Gilleleje og så håber vi bare på lige så godt vejr, som det har været, mens vi har planlagt at tage turen.

Vi glæder os til at komme på tur igen!