fredag den 24. april 2009

Villafranca de los Barros - 178 km

Saa fandt vi den foerste "rigtige" Camino-sten paa vejen fra Zafra til Villafranco de los Barros. Som kendere vil kunne se, saa er det det maerke vi begge har paa vores rygsaekke, og som er blevet produceret af Helle i Lappland, specielt til os. Der var flere af disse sten paa vejen og i byen er selve vejvisningen Camino-maerket i kakkelflise paa murene.

Det var en varm dag, men flot landskab med oliventraeer og enorme vinmarker. Der var mandeltraer og vi saa en fugl, som har raabt af os hele vejen. Vi mener, det er den fugl, der i vores guidebog hedder "hoopoe" paa engelsk. Maaske kan en af jer give os det danske navn?

Vi har glemt at fortaelle, at der i naesten alle byerne vi er kommet igennem er blomstrende appelsintraeer, men ogsaa med modne appelsiner paa - de dufter helt vidunderligt.

Vi har heller ikke fortalt om de mange kirker vi kommer forbi, for de er grebet af den danske syge: "lukkede"! Bortset fra Katedralen i Sevilla og et par enkelte andre mindre kirker, har de alle vaeret lukket. Det virker ret maerkeligt, naar man taenker paa de mange fantastiske kirker paa Camino Franchés.

3 kommentarer:

jmc sagde ...

Kære begge
Dagens hilsen om Hoopoe:
Hærfugl (Latinsk navn: Upupa epops)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Skrigefugle (Coraciiformes)
Familie: Hærfugle (Upupidae)

Kendetegn: Længde 26-28 cm, heraf næb 5-6. Vingefang 42-46 cm. En drosselstor fugl, men den virker især i flugt større på grund af meget brede, afrundede vinger. Let at kende på det lange og tynde, sabelformede næb, den varmt gulbrune fjerdragt og den imponerende fjertop, der kan rejses vifteformet. Fjerprydelsen, der kan minde om en krigerhjelm, har tidligere givet anledning til, at dens tilstedeværelse blev set som et varsel om krig, heraf navnet. I flugt er vingemønsteret meget iøjnefaldende, ligesom hvid overgump og sort hale med hvidt tværbånd. Flugten er noget tumlende, med flaksende (sommerfugleagtige) vingeslag som en Skovskades. Svær at se på jorden, og trykker ofte, hvis den bliver overrasket. Uden at være direkte sky, holder den dog en vis distance til mennesker.

Kønnene er stort set ens, men hannen har rosa anstrøg på hovedsider, bryst og flanker. Visse hunner kan kendes på hvide fjer på struben og en mere brun tone på brystet.

Ungfuglen har et kortere, mere lige næb og en mørkere fjerdragt. Desuden har det hvide halebånd sorte pletter.

Stemme: Sangen er et blødt, vidtlydende ”bu-bu-bu”, som kan ligne en kort strofe fra en Perleugle. Et dæmpet og hvæsende ”ah-ah-ah” kan også høres.


Biologi: Yngler tilsyneladende som etårig. Den anbringer reden i et hul i et træ eller på en bygning, evt. i en redekasse. Hunnen lægger 7-8 æg, som hun udruger alene på 15-16 dage. Ungerne forlader reden 26-29 dage gamle.

Lever næsten udelukkende af animalsk føde, fortrinsvis større insekter (guldsmede, biller, sommerfugle) og nok især larver og pupper. Fouragerer fortrinsvis på jorden, gerne i kokasser, men også i revner i træernes bark.


Levested: Ynglebiotopen ligger gerne i et åbent, tørt og varmt landskab med mange insekter. Også gerne overdrev og fugtige engdrag med spredte trægrupper, gerne gamle egetræer, i frugtplantager o.l. Området skal have pletter med bar jord. Bruger også undertiden bygninger, udhuse, stengærder o.l.

Udbredelse: I 1800-tallet var Hærfuglen en regelmæssig ynglefugl her i landet, men efter 1876 har den kun ynglet nogle ganske få gange, helt op til vore dage. I de senere år har den med sikkerhed ynglet i 1995, hvor et par fik fire unger på vingerne på en lokalitet i Jylland. Der var mistanke om yngel i 1993 i DK, men ellers skal vi tilbage til 1977 for at have et sikkert ynglefund (jfr. Meltofte: Fuglene i Danmark, Gyldendal 2002). De danske ynglefund har optrådt på forsømte landejendomme med dyrehold.

I de seneste år er der i gennemsnit set 15-20 Hærfugle årligt her i landet. I Sverige yngler der fra 2 til 7 par årligt. De nærmeste faste ynglepladser ligger i Tyskland, Polen og Baltikum. Fuglen yngler desuden i størstedelen af Europa, samt i store dele af Asien og Afrika.
vh
Jørgen

kitajaur sagde ...

Hej I to gäve vandre.
Dejligt at turen og vejret går godt for Jer. Må väre vidunderligt at gå mellem duftende apelsinträer. De sote grise´s skinke, Mums det lyder godt. Jeg tänker jo straks mad når jeg läser om dem.
Bjarne er ved at pakke färdigt for han´s 3 ugers tur til DK. Det bliver rart med lidt fred og ro..
Har lige fået installeret min nye symaskine - ja Jesper du hved jo hvordan det er - så skal der pröves.
Jeg kan også meddele at Bill har kunstige tänder( Alle),Hanne du er ferm til det der.
Til august bliver der testet/åbnet en ny pilgrimsrute. Den går her i Lapland fra Torneträsket og op igennem Norge. Fölger en räkke gamle kirker. Måske skal I lave lidt reklame for den. Vi har et avis udklip til Jer, med mere info.
Jeg ville önske at Nelly og Jeg havde tid til en vandring - vi tränger til motion og frisk luft.
Jeg fiskede i forgårs på bäkken - inget nap som sädvanligt og nu er isen brudt op - der er åbent vand der hvor jeg sad.
Når Bjarne er i DK skal der produceres börnetöj - jeg har fået alt skindet hjem.

I dag 14 grader varme og sol men også vind.
I näste uge titter de förste blomster frem og pludselig har vi sommeren her.
1000 kram Bjarne + Helle og et näse dut fra Nelly

Kasper sagde ...

Det er da nogle ulækre farver!

Addrr...

/Kasper ;-)