tirsdag den 9. oktober 2018

Dag 5 : Tilbage til Tokushima via tempel 14 til 17

Foreløbig er det ikke blevet til så mange skriverier om de store spirituelle eller eksistentielle oplevelser vi har haft som pilgrimme eller “henro” som det hedder her på Shikoku (og Japan i øvrigt). 

Som sædvanligt handler enormt meget af en vandretur med hele baggagen på ryggen om praktikaliteter: vejret, at finde vej (det er meget hårdt at gå forkert), rygsækken, fødderne, benene, hvor skal vi sove i morgen, hvor får vi noget frokost, hvor langt skal vi gå i overmorgen, så det passer med et sted at sove osv. osv.

For slet ikke at tale om situationen, når vi som i søndags skulle op over to toppe for at komme op på den tredje, hvor dagens tempel lå: der var det bare et spørgsmål om ikke at falde eller glide og at holde en rytme, så ens hjerte ikke galopperede helt væk med én på vej op ad bjergsiden. Desuden skal man jo også lige nyde det smukke landskab og de fugle, der dukker op. Der er også mange smukke og anderledes planter og blomster at se på, når man stopper for at få pusten.

Nå, men dagens vandring gik gennem et blandet landskab med rismarker, over noget landsbyagtigt, så over noget mere parcelhusagtigt til Tokushimas mere storbyagtige centrum med høje huse. Noget er enormt smukt, men en del er som skrevet tidligere ganske skrækkeligt. Men interessant er det nu! Og de grønne rismarker er virkelig grønne.



Vi passerede fire templer i dag: 14 Jorakuji, 15 Kokubunji, 16 Kan-onji og 17 Idoji. (Jeg glemte vist at skrive i går, at 13 hedder Dainichiji.

Det viste sig, at tempel 17 havde lidt farver og afveg noget fra de tidligere besøgte templer, der var nogle farver!


Templerne består af et antal bygninger, men der er (vist) altid noget der kaldes “Main Hall”, som er det fineste og mest betydningsfulde del af templet. Næsten alle steder vi har besøgt var det umuligt at komme til at se ind på herlighederne i denne bygning. Men tempel 17 var også her lidt speciel, idet der var helt åbent, og udover helligdommens skatte, var der en ren kommerciel butik.


Der blev solgt alle mulige sager med relation til religionen, til pilgrimsvandringen og alle mulige almindelige souvenir-ting. Det ser ikke så slemt ud på fotografiet, men det lignede absolut ikke en helligdom, man besøgte med en turistbutik.

Vi er efter besøget på de første 17 templer nået tilbage til hvor vi startede på Shikoku, nemlig på hotellet i Tokushima. Som det kan ses på kortet over de 88 templer ligger disse 17 første nærmest i en cirkel. I morgen går det så mod tempel 18 og mere direkte sydpå.

Vi har - føler vi - gået virkelig meget, men ifølge guidebogen er vi kun nået 89 km af de knap 1200, så der er langt igen. Vores gennemsnitlige dagsmarch er 17,6 km, hvilket er langt under de 24 km, der skal til for at kunne gennemføre turen inden for de 57 dage vi har til rådighed. Og selvom dagens vandring var nem, så var vi lidt slidte. Dels på grund af varmen, men vel også fordi vi i søndags havde en virkelig udfordrende og krævende dag, vi endnu ikke er kommet os helt over.

5 kommentarer:

Jytte sagde ...

Vandrestøvle - du
Henro vandrernes kejser
Støt din undersåt


PS. Godt gået - selvom det altså ikke er helt langt nok efter planen.
Kan man ikke skære et par hellige hjørner af ?☺


Kærlig hilsen
Jytte C

schaila sagde ...

Gingkotræet
Kan mærke henroens skridt
Når den går forbi



(Kærlig hilsen K. og W.)

schaila sagde ...

Fantastiske røde buske ved Jorakuji-templet, nok ahorn. Lige som den store busk ved Louisiana-museet. Inspirerer til dette her:

Oktoberluften
Rører ved alt - som børn -
Farver ahorn rødt

(engang til kærlig hilsen K.og W.)

lisbo sagde ...

Sol over landet
Farver på alle træer
Mangler et tempel


Knus fra Lis og Bolette

Jan sagde ...

'Stod op kl. 6.00...' og 'Som sædvanligt handler enormt meget af en vandretur med hele baggagen på ryggen om praktikaliteter: vejret, at finde vej (det er meget hårdt at gå forkert), rygsækken, fødderne, benene, hvor skal vi sove i morgen, hvor får vi noget frokost, hvor langt skal vi gå i overmorgen, så det passer med et sted at sove osv. osv.'

Husk nu at nyde det og fortsat god tur.
Jan