mandag den 22. oktober 2018

Day 18 : (fortsat)

Middagen var noget af en oplevelse!

Vi blev af værtinden på ryokan’en vist hen til restauranten på hjørnet. Jeg havde læst på Google Maps, at det var en traditionel japansk restaurant, der serverede egnsretter, hvilket jo lød lovende.

Vi burde dog have anet uråd, da vi trådte ind i restauranten, for vi kunne med det samme se, at vi skulle smide skoene og den unge tjener så lidt febrilsk ud, da han så os, men en ordentlig japaner lader sig vel ikke slå ud af et par gaijins (fremmede), så han førte os ovenpå hen i et rum med mange borde og ingen andre end os.

Vi blev så sat på en tynd pude ved det superlave bord og fik en menu, hvor vi kun kunne forstå priserne, men intet andet. Jeg glemte vist at skrive, at ingen af tjenerne talte ét ord engelsk. Ved hjælp af Google Translate, som kun fungerer optimalt MED internet forbindelse, som vi ikke havde i restauranten, fik vi spurgt om tjeneren kunne anbefale en menu.

Nå, en lang historie kortet ned: vi fik bestilt to retter (viste det sig) lækker sashimi (rå fisk), en salat (også med fisk) og noget tempura (også med fisk), samt to øl. Mærkeligt nok fik vi ingen ris til, så det måtte vi bestille særskilt. Enden på det hele blev dog, at vi fik en dejlig middag for 360 kr., lidt ondt i benene og en undren over at det effektive japanske undervisningssystem ikke har formået at give unge mennesker som tjenerne her, bare nogle få simple engelske ord med på vejen.

Nu til noget helt helt andet, som jeg længe gerne ville skrive om: de offentlige japanske toiletter.

De er helt fantastiske. Der er virkelig mange af dem og de er næsten uden undtagelse sindssygt rene. Så rene, at man tror det er løgn.

Forleden mødte vi på vores vej et lille toilethus på et gadehjørne. Pissoiret så såden ud:


Og dametoilettet så sådan ud:


Det var så i øvrigt en af de få gange, der kun har været et japansk toilet og ikke et vestligt toilet. Men der var skinnende rent.

Vi har ikke boet et sted uden der var et vestligt toilet, og ikke et fattigmands toilet som i Danmark (bortset fra visse os bekendte familiers). Næh, i Japan er sædet opvarmet, det spules både til det ene og det andet. Og de virker! Personligt synes jeg, japanerne har udviklet det vestlige toilet til det sublime!





1 kommentar:

olejess sagde ...

Kære Hanne og Jesper.
Tak for jeres dejlige billeder og kommentarer til stort og småt. For en gang skyld følger jeg jer næsten dagligt. Det er jo en fantastisk dannelsesrejse i har begivet jer ud på .Nu må nok også til at lære jer lidt japansk, når skal tilbage igen til næste år.
Jeg holder rigtigT meget af dagens tekst og billeder. Er der noget bedre end et godt, rent toilet og spulede toilet, når man er træt og trængende?
Nyd jeres dejlige, smukke og rolige omgivelser. Her er der brudt et støvende, larmende og usundt inferno løst.
Hav det godt i brave vandringsfolk.
Kh Helle