onsdag den 19. september 2012

Pugnal til Saint-Antoine-de-Pont d'Arratz i alt 436 km


En fin stille dag uden de alt for store anstrengelser og kilometre. Vi mener at have gået 22 km i dag, men som km i alt skriver jeg det, der står anført i min oprindelige plan. Som nævnt tidligere, så er kilometerberegningerne noget forskellige for de forskellige kilder, så jeg holder mig til planen.
Det vil sige, at vi har gået noget over 400 km og har mindre end 300 igen til St. Jean-Pied-de-Port. (297 km faktisk). Dejligt!
Det var et dejligt sted vi overnattede: et engelsk par, der har slået sig ned i Frankrig og som så bla lever af at leje værelser ud. Middagen igår var super, og morgenmaden bestod ud over hjemmebagt brød også af hjemmelavet yogurt og hjemmelavet syltetøj, af feks figner, hindbær og abrikoser.
Den første del af vejen gik (som sædvanlig op og så ned igen) så man lige kan komme i sved i sit nyvaskede vandretøj, men så gik et langt stykke langs samme kanal som i går. Det er meget let vandring, som kan blive lidt ensformig, hvis den ikke ind imellem blev afbrudt af en sluse, som en eller anden båd skulle igennem. (Se eks på en båd på billedet).
Ved middagstid nåede vi en lille meget sød by Auvillar, hvor vi for en gangs skyld spiste en "rigtig" frokostmenu. Det vil sige 3 retter: hokkaidosuppe, andepølse og creme brule. Dertil postevand. Det er for hårdt med øl eller vin om dagen, når man vandrer.
Sidste del af turen var igen op og ned og desværre for første gang med rigtig lange strækninger langs veje med en del trafik. Vejret var efter morgenens skydække blevet afløst af sol, men heldigvis ikke specielt varmt.
19.09.2012 Chambres d'hôtes La Maison du Bois. Et ok værelse, men med fælles bad og toilet. Ingen mad at få 50€. Maden fik vi i restauranten over for (La Coquille). Meget hyggeligt ved langborde med de øvrige pilgrimme i byen. Masser af vin og kun 13€ pr. næse! Også dette værtspar var engelske, men værtinden talte ikke fransk og var meget, meget snakkende!

2 kommentarer:

jmc sagde ...

Hvad kom der ud af jeres dialog og sondringer undervejs på ruten vedrørende mine stillede ”bezzerwizzer” ? Her har I mine svar - der vel er identisk med jeres??
1) Største kirke i Europa: Skt Peterskirken. Det var vel også jeres bud
2) Smukkeste kirke: Her kan meninger være delte! Jeg holder af stavkirkerne i Norge. Andre ville nok pege på La Sagrada i Barcelona. Jeg gætter på, at I har valgt kapellet i Saint Michel D’aiguilhe – som I kom fordi i La Puy?
3) Mest solgte bog: Paulo Coelho: Elleve minutter (40 mio eksemplarer) – Det var en overraskelse for mig, at den topper. De 7 bind i Harry Potter serien overgår det, men det er 7 bind. Biblen er med på listen; dog, det er den mest solgte bog i Norge!
4) Mest solgte cd: Michael Jackson ”Driller” (50 mio eksemplarer). Her glæder jeg mig til at høre, hvad I gættede på. Der må gøres noget for at få Alpehorn med på listen!
5) Den største Valfartssted: 1) Jerusalem (grædemuren for kristne, og Al-Aqsa for muslimer). På 2. pladsen Rom (Peters grav) og på 3. pladsen Santiago de Compostela – så I mangler mig bekendt kun at besøge Jerusalem.
Ved dette spørgsmål kan I se, at mit jyske trådte i karakter: deN. Det kan også skyldes, at i det jyske er der ikke de store valfartssteder (ud over Herning-hallerne og Sussi & Leo i Skagen, men det er en helt anden historie). ”Vi” har hærvejsruten – men det er mest for forbipasserende på vej til Jerusalem, Rom eller nordpå til Trondheim. Jeg mener dog, at Viborg var en slags centrum på ruten, og at man i byen stadigt gør noget for ’pilgrimme’. Så der kan i måske få et stempel i jeres pas?

Næste gang kunne I overveje at tage en mere overkommelig tur: Knud den Helliges grav i Odense, eller vi kan tage på en fælles tur til Nidaros i Trondheim.

Lad os til slut tage et tjek på i hvor høj grad I opfylder de klassiske dyder for pilgrimme. Jeg vil her anvende Den store Danske encyklopædi som tjekliste:

pilgrimsfærd, valfart, rejse, som foretages af en pilgrim til et helligsted. Formålet med rejsen kan fx være bod, bøn eller helbredelse. Pilgrimsfærd kan anskues som en langstrakt overgangsrite, hvor den valfartende udskilles af sit vante miljø, gennemfører en farefuld færd, når sit mål og vender tilbage med højere status.
Karakteristisk er det, at rejsen kan gå i en hellig persons fodspor, således at pilgrimmen imiterer dennes trængsler og forløsning.
Pilgrimmen, den valfartende, kan rejse alene eller sammen med andre. Han eller hun er typisk iklædt en bestemt dragt, udstyret med pilgrimsstav, iagttager en række rituelle regler og lever renset og asketisk under færden. Ofte er der en række stationer af stor religiøs betydning undervejs til målet.

Som I kan se, opfylder I en del af dyderne: Helbredelse (krop og sjæl), gennemfører en farefuld færd med trængsler (prustende op og ned af bakker og bjerge, i regn og hede), daglig forløsning (= daglige madorgier), iklædt en bestemt dragt (det har vi mange billeder af inkl fornemmelse af lugten), udstyret med stav, og udfører rituelle regler undervejs, som jeres beretninger er fulde af (inklusiv al bøvl med internet), MEN jeres beretninger tyder ikke på at I har levet renset og asketisk (snarere Wein, weib und gesang – uden det, har man levet sit liv som en nar, som vist nok Luther skulle have sagt).

schaila sagde ...

Da steht sie, sagte Kirsten, von Heimweh geplagt, und schaut den Schiffen nach, sieht die Sagafjord vorbeiziehen, träumt sich den Fjord dazu....Na? Hat sie recht?
Wenn ihr dann aber zu euren Stöcken greift und startet, dann werdet ihr dreimal so schnell wie das Schiff und lasst es bald mit dem festen Ziel des Sankt Antonius von Arrats vor Augen weit hinter euch. Ist es jener Antonius, der gegen die Dämonen und Anfechtungen kämpfte? Soviel zu "Wein, Weib und Gesang", die immer wieder den frommen Pilgern am Wegesrand auflauern und deren asketischen Lebens- und Pilgerwandel bedrohen. So jedenfalls die Befürchtungen des Kommentators jmc.
Ich kann nur sagen schlagt die Versucher mit ihren eigenen Mitteln! Der Herr lässt die Trauben doch nicht für nix um euch herum wachsen. Wie heißt es schon in Mozarts Lied: Die Türken sind Narren, sie trinken nicht Wein, sie wollen gescheiter als Mohammed sein.
In diesem Sinne empfehlen wir euch dem Geleit des heiligen Antonius und verbleiben mit freundlichsten Grüßen
eure K.& W.